Incu HQ Rosebery Project Banner
Articles, Projects

Incu HQ, Rosebery Project

Having already proven their design prowess on the flagship stores, Incu founders Brian & Vincent Wu commissioned Akin Atelier to create their beautiful HQ and Outlet Store in Sydney’s Rosebery. Much more than just an HQ, the Incu space acts as an Outlet Store, Event Facility, Warehouse and office. The space was originally an Old Mechanic’s Workshop, on an impressive 1358sqm of land.
Project
Incu HQ
Architecture
Akin Atelier
Photography
Terence Chin
Featured Product
Bowral Bricks in Capital Red
POSTED
21.05.2021

A key element of the design feature of this building is the intricate brickwork that is brought from the outside in. The brick materiality pays homage to the history of the area, and to the existing industrial brick buildings that remain. The facade of the space is constructed with Bowral Bricks in Capital Red. The dry-press bricks are a modern take on the classic red brick, quintessential to the Australian architectural landscape. The strong uniformity of the colour and structure is offset and softened by the curved edges and smooth terracotta render. 

The building consists of predominantly natural materials, with timber fitouts and door frames. This earthy materiality contributes to the calming and neutral sensibility of the space. Impressive in its form and structure, but refined in colour palette and texture so as to not detract from the products sold in the space. Kelvin Ho, Director of Akin Atelier explains how, “ we work predominantly with natural materials for Incu’s  material palette – premium oak, stone, ceramic tiles – there is always a gesture of colour but it never overwhelms the space. We place fixtures and displays as visual clues to guide customers through the micro-departments of each store – almost like an intuitive map.” As well as the material palette, Ho describes the way that the Australian identity is painted through the store, creating a “mood [that] is contemporary, warm, familiar and tactile, accessible”. 

Incu HQ Rosebery Project

Despite the large space, the dimensions are narrow, and so in order to let light into the space, the team at Akin designed floor to ceiling windows, both as a means of illuminating the space, and as a design feature. These windows also allow for cross ventilation, fostering an open, cool sanctuary in the urban environment. Making reference to the industrial roots of the building and the suburb, polished concrete floors are a cool and neutral option, complimenting the red brickwork on the building’s facade.

Creating an intimate place to relax and a means of drawing light into the top-level office space, the courtyard is the ideal space for an alfresco meeting or a mid-day repose.
00/00
Incu HQ Rosebery Project
Incu HQ Rosebery Project

Not visible from the outside, a bright, open courtyard acts as the heart of the office. Creating an intimate place to relax and a means of drawing light into the top-level office space, the courtyard is the ideal space for an alfresco meeting or a mid-day repose. This feature, similar to the entry foyer creates a continuity with the surrounding environment, drawing the outside in. 

“The building consists of predominantly natural materials, with timber fitouts and door frames. This earthy materiality contributes to the calming and neutral sensibility of the space.”

Incu HQ Rosebery Project

“The building consists of predominantly natural materials, with timber fitouts and door frames. This earthy materiality contributes to the calming and neutral sensibility of the space.”

Get In Touch
Build your dream home.
Learn about our products.
Learn from the best.
Join us at an event.
Get Inspired
Stay up to date with the latest trends, products projects and more on Instagram.


contact-image-1
CONTACT US
Our team is ready to help.
Call 02 9830 7800
iVisualise Icon
IVISUALISE
Visualise the exterior of your home
contact-image-3
VISIT US
Get to know our products Face‑to‑face
Find Us