Bellows House by Architects EAT
Articles

Protected: Bellows House by Architects EAT

Architects EAT was founded in 2000 by design duo Eid Goh and Albert Mo. One of their most recent projects is Bellows House, an architecturally stunning home in Flinders, Victoria. Almost brutalist in its architectural style, Bellows House uses concrete and brick both as structural and aesthetic elements. The intricacies of the designs created with these industrial-style materials rebound light in spectacular ways, illuminating the house with an unique lambency.
Project
Bellows House
Architecture
Architects EAT
Photography
Derek Swalwell
Brickworks Products
GB Masonry, Honed in Porcelain and Bowral Bricks, Halmet Pavers in Sepia
POSTED
07.06.2021

The exterior has recognizable Frustrum roofs, an angular, sloping structure that distinguishes the house from those around it. From the exterior, this feature offers a novel dimension to the home, evoking the curiosity of those on the outside looking in. Once inside the stunning home, the two largest of the Frustrum roofs reveal their unique and geometric structure, reverse step concrete pyramids. It is rare for the ceiling of a property to be the central feature, however, these reverse steps create an eye-catching contrast, ricocheting light from the sky-light onto all four corners of the living space. Poised within this geometric roof structure, there is a chrome-cross structure, from which mid-century style lamps hang in a metal orbit. 

Another key design feature of the home, paying homage to the history of Australian design is the breeze blocks on the exterior wall. These blocks are featured both on the half-height wall at the gate of the property and on the walls surrounding the perimeter of the home. They offer a sense of weightlessness, a type of ‘cut through’ in contrast to the solid light grey blocks that clad the majority of the home. These breeze blocks continue to the interior of the home protruding from the classic block wall, a small row of them at hip-height by the front door, the perfect shelf space for keys. 

The colour palette of this living/ dining space is muted, to draw the eye to the structures created within the frame of the home. The polished concrete floors create a continuity and are in keeping with the quasi-brutalist theme of the home.

This content is password protected. To view it please enter your password below:

Get In Touch
Build your dream home.
Learn about our products.
Learn from the best.
Join us at an event.
Get Inspired
Stay up to date with the latest trends, products projects and more on Instagram.


contact-image-1
CONTACT US
Our team is ready to help.
Call 02 9830 7800
iVisualise Icon
IVISUALISE
Visualise the exterior of your home
contact-image-3
VISIT US
Get to know our products Face‑to‑face
Find Us